top of page

ACT & PLAY

                                               

drama school by katerina staikou

"There are no small parts. Only small actors"

Milan Kundera

Η Act & Play  είναι ένα θεατρικό εργαστήρι για όλες τις ηλικίες. Ένας κόσμος δημιουργίας & έμπνευσης, όπου το σώμα συναντάει την ψυχή και μαζί ενθαρρύνουν την ελεύθερη & δημιουργική, σκέψη. Είναι ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης & ενδυνάμωσης, που επιτυγχάνεται μέσα από την ομαδική έρευνα.

Η  Act & Play, είναι ένας χώρος έκφρασης για πνευματική & καλλιτεχνική ανάπτυξη.

Είναι κουλτούρα και αισθητική.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το εργαστήρι απαρτίζεται από δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το κομμάτι του θεατρικού εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με διάφορες μεθόδους υποκριτικής, τεχνικές & είδη θεάτρου. Γνωρίζουν και πειραματίζονται πάνω σε θεατρικά -και μη- κείμενα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν το Λόγο/Φωνή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Σωματική Έκφραση και το Θεατρικό Παιχνίδι.

Το δεύτερο σκέλος είναι η παρουσίαση θεατρικής παράστασης, της οποίας οι πρόβες αποτελούν μια δημιουργική διαδικασία κι η σκηνοθεσία πολλές φορές προκύπτει από συλλογική έρευνα. Συνήθως βασίζεται στις αρχές του Σωματικού Θεάτρου και επενδύεται με Χορογραφία και Τραγούδι.

Στόχος, του εργαστηρίου & της παράστασης, είναι αφενός η γνωριμία με την υποκριτική τέχνη κι αφετέρου τα οφέλη που η ίδια προσφέρει.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων για την προετοιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία & Δραματικές Σχολές.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το σώμα είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ψυχή, γι αυτό και δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη σωματική έκφραση. Αποσκοπούμε σ’ ένα σώμα ελεύθερο, ξεμπλοκαρισμένο όπου κινείται με άνεση και χωρίς αναστολές στο χώρο. Μέσα από τη δημιουργική έρευνα, το σώμα μπαίνει στη διαδικασία να «μιλήσει», να αφεθεί & να συνεργαστεί με άλλα σώματα και μαζί να διηγηθούν μια ιστορία.

Υποκριτικά, με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε ο λόγος  να μπορεί να έρθει αβίαστα και φυσικά. Κι έπειτα, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, καταφέρνουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να έρθουμε σε επαφή μαζί του, να τον παρατηρήσουμε και να τον εκφράσουμε.

Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, το σώμα μας σαν ένα όχημα έκφρασης που αποβλέπει στην ισορροπία της ψυχής και του σώματος.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες. Το θεατρικό παιχνίδι, δεν αποβλέπει στην κατάκτηση της υποκριτικής τέχνης. Χρησιμοποιούμε το θέατρο ως μέσο δημιουργικού παιχνιδιού & ψυχικής ανάτασης. Πολλές φορές ένα ερέθισμα (μία μουσική, μια φωτογραφία, ένα κείμενο, κ.ά.) γίνεται η αφορμή να μπούμε στο ρόλο του ηθοποιού, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και να επινοήσουμε τις δικές μας ιστορίες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η φαντασία, η συγκρότηση της σκέψης, ενισχύεται η πρωτοβουλία και ενθαρρύνεται η αξία της συνεργασίας. Τα θεατροπαιχνίδια αποτελούν ένα σημείο αναφοράς όπου νέα πράγματα θα ανακαλυφθούν και θα εκφραστούν μέσα σε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον.

ΟΦΕΛΗ

Αρχικά, δίνεται η ευκαιρία μελέτης της υποκριτικής τέχνης, προκειμένου να ερμηνεύουμε φυσικά και να μην παίζουμε. Βελτιώνουμε την άρθρωση και προφορά του λόγου και μελετάμε συγγραφείς, ήρωες & εποχές.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι πληροφορίες που παίρνουμε μέσα από τις ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ίδια τη ζωή. Καλλιεργείται η εμπιστοσύνη, η συνεργασία, η πειθαρχία, διευρύνεται ο τρόπος επικοινωνίας και αναπτύσσεται η ελεύθερη έκφραση. Η έκθεση απέναντι σε ένα κοινό καθώς κι η έννοια της ομάδας, είναι καθοριστικής σημασίας για την προσωπική εξέλιξη.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται λειτουργεί σαν ένα προσωπικό ξυπνητήρι παρατήρησης του εαυτού μας,  που μας επαναφέρει στο «εδώ και τώρα», μακριά από εντάσεις κι άγχος. Στο παρόν.

ΓΙΑΤΙ  ΣΤΗΝ ACT & PLAY

Στην Act & Play καλλιεργείται μια συγκεκριμένη φιλοσοφία αξιών & αισθητικής.

Πρωταρχική σημασία έχει το «δέσιμο» της ομάδας και η δημιουργία ενός θετικού & προστατευμένου κλίματος, όπου ο καθένας νιώθει την ασφάλεια να εκφραστεί ελεύθερα, αποβάλλοντας την αντίληψη του σωστού και λάθους.

Αναπτύσσεται ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού απέναντι στην πρόταση του άλλου, καθώς κι ένας πολύ συγκεκριμένος κώδικας επικοινωνίας για τα μέλη της ομάδας. Οξύνεται η κριτική σκέψη μέσα από την παρατήρηση, προκειμένου κάθε μέλος να εκπαιδεύεται και να εξελίσσεται.

Τέλος, ο ρόλος του δασκάλου είναι ευμετάβλητος. Είναι συνδημιουργός, ανοιχτός στις ιδέες & προτάσεις της ομάδας, σκηνοθέτης, δάσκαλος, φίλος, αποδέκτης & ακροατής. Γίνεται παρατηρητής κάθε μέλους ξεχωριστά και ενθαρρύνει την προσωπική ενδυνάμωση.

Μα πάνω από όλα, έχει πάθος, όρεξη κι αγάπη για τη δουλειά του.

Γιατί στην Act & Play, η επαφή με το θέατρο είναι ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Πατριάχου Γρηγορίου Ε' 23,
Νέα Ερυθραία 146 71

(4ος όροφος)

 
follow us
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page